ماشین آلاتنساجی

انواع دستگاه های بافندگی در صنعت نساجی

آبرند: مجله اینترنتی تخصصی صنایع و کسب و کار ایران: در بافندگی عملیات ایجاد پارچه که یکی از این مرحله ها تار نام دارد، در راستای طول دستگاه بافندگی اجرا می شود، و مرحله ی بعدی که به عنوان پود میباشد  به صورت ضربدری بر روی تار قرار میگیرد از طریق درهم بافتگی رشته های طولی و عرضی در یک آرایش دقیق و منظم که معمولا تار و پود شناخته می شوند، است. عملیات انجام شده در یک ماشین را بافندگی مینامند دو مجموعه از نخ ها در بیشتر موارد در زوایای مستقیم به یکدیگر درهم بافته می شوند. افزایش و کاهش ردیف رشته های تار در ردیف متنوع، ممکن است ساختارهای بافت را ارائه دهد.

تاریخچه دستگاه های بافندگی

بافندگی به فرآیند شکل دهی پارچه با درهم بافتن دو یا تعداد بیشتری از مجموعه های نخ با استفاده از یک ماشین پایدار که ماشین بافندگی نام دارد، گفته می شود. انسان ها از زمان پیدایش جهان، استفاده از پارچه های بافتنی را آغاز کرده اند.

اگر ما عصر پارینه سنگی را مستثنی کنیم، ممکن است به راحتی عنوان کنیم که تاریخچه شهرنشینی موجب بعضی از گسترش های تاریخ بافندگی شده است. تمدن های اولیه از رشته های درشت جهت ایجاد پارچه هایی که خام و زبرتر بودند، استفاده کرده اند. همچنین پارچه های ریز از فیلامنت ابریشم در چین ایجاد شده اند. در هند نیز بعضی از پارچه های ریز دست بافت وجود دارد.

توسعه در زمینه ماشین های بافندگی دستی

واقعا هنوز مشخص نیست که چه زمانی فرآیند بافندگی به جامعه انسانی معرفی شده است. بسیاری از رویدادهای تاریخی مشخص کرده اند که استفاده از بافندگی به زمان قبل از عیسی مسیح بر می گردد. در انگلستان، حرکت اصلی از کشاورزی به صنعت پارچه های پشمی به قرن ۱۴ میلادی باز می گردد.
نسخه اولیه از ماشین بافندگی قدرتی توسط دو مرد به مرحله اجرا در آمد. بعد از پیدایش موتور بخار و آهن ریخته گری در اواسط دهه ۱۸۰۰ میلادی، توجه زیادی به افزایش بهره وری ماشین معطوف گردید. ویلیام رادکلیف جهت کمک به افزایش بهره وری، در سال ۱۸۰۳ برای آهار زنی و رنگ آمیزی رشته های تار قبل از پیچاندن بر روی یک قرقره بافندگی، یک ماشین نخ کشی را ارائه نمود.

Fabric Weaving Looms 1 300x300 - انواع دستگاه های بافندگی در صنعت نساجی

توسعه در زمینه ماشین های بافندگی ماکودار

ماشین های بافندگی سنتی هر چند دقیقه یکبار به منظور جایگزین کردن ماسوره های پود خالی یا کاپ در ماکو متوقف می شوند و این عامل موجب محدود شدن تعداد محصولات بافندگی می گردد. یک مهندسی انگلیسی جهت کار در شرکت دراپر به آمریکا مهاجرت نمود تا سیستم انتقال خودکار پود را کامل نماید، وی در سال ۱۸۸۹ موفق شد تا ماسوره پود در ماکو را بدون کند یا متوقف شدن دستگاه بافندگی جایگزین نماید.

Fabric Weaving Looms 3 300x200 - انواع دستگاه های بافندگی در صنعت نساجی

ماشین های بافندگی بدون ماکو

مشکل دینامیکی ایجادشده توسط مکانیسم بررسی و پودگذاری و همچنین فرآیند چسبندگی پیچش ماسوره برای ماشین های بافندگی ماکو، باعث شده است تا ایجادکنندگان دستگاه بافندگی به فکر توسعه روش های جایگزین الحاق پود باشند که در آن ماکوی سنگین در میان دو جهت مخالف عرض دستگاه بافندگی در نظر گرفته نشود. این نوع از دستگاه بافندگی معمولا به عنوان ماشین های بافندگی بدون ماکو شناخته می شوند.

Fabric Weaving Looms 4 300x150 - انواع دستگاه های بافندگی در صنعت نساجی

ماشین بافندگی ماکودار

ماشین بافندگی ماکودار، قدیمی ترین نوع ماشین بافندگی است که از یک ماکو که شامل قرقره ای از تارهای پرکننده است، استفاده می کند. این تارها از طریق یک سوراخ واقع در جانب ظاهر می شوند. ماکو در میان ماشین بافندگی و در هنگام این فرآیند به صورت پنبه حلاجی شده در می آید و یک دنباله از پرکننده را در نرخ حدود ۱۱۰ تا ۲۲۵۰ پود در دقیقه (ppm) ترک می کند. اگرچه این ماشین بسیار مؤثر و چندمنظوره است، اما ماشین های بافندگی حاوی ماکو، کند و پر سر و صدا هستند. همچنین ماکو گاهی اوقات موجب سایش بر روی نخ های تار و در زمان های دیگر باعث شکسته شدن رشته می شود. در نتیجه ماشین برای گره زدن نخ های شکسته شده باید متوقف گردد.

بیشتر بخوانید: انواع الیاف طبیعی، مصنوعی و معدنی

ماشین بافندگی بدون ماکو

بسیاری از انواع ماشین های بافندگی بدون ماکو برای بافندگی از جمله ماشین های بافندگی پروژکتایل، ماشین های بافندگی گیره ای، ماشین های بافندگی جت آب و ماشین های بافندگی ایرجت مورد استفاده قرار می گیرند.

ماشین بافندگی پروژکتایل

نوعی ماشین بافندگی است که در آن رشته تار توسط فک(های) متناسب شده در یک پروژکتایل گیر می افتد، سپس رشته تار از طریق دهانه نخ تار به سمت جلو سوق داده می شود. این ماشین دارای یک دستگاه کوچک قلاب مانند است که تار نخ پرکننده را به دام می اندازد. این ماشین گاهی اوقات به نام ماشین بافندگی پرتابی نیز شناخته می شود، چون عمل پودگذاری را توسط یک سری از گلوله های کوچک همانند پروژکتایل ها انجام می دهد که نخ پود را حفظ می کند و آن را از طریق دهانه نخ تار حمل می نماید، سپس به صورت خالی آن را بازگشت می دهد.

همه نخ های پرکننده از طرف جانب یکسان ماشین بافندگی جاسازی می شوند. یک دستگاه ویژه تا کردن و دوختن پارچه به صورت موازی، انتهای پودها را در مکانی در لبه پارچه به حالت حاشیه پارچه حفظ می کند. این ماشین بافندگی به یکنواختی و صاف بودن نخ نیاز دارد که به منظور کاهش اصطکاک باید به صورت مناسب اندازه گیری شود. ماشین بافندگی پروژکتایل می تواند تا ۳۰۰ پی پی ام را تولید نماید و نسبت به ماشین بافندگی حاوی ماکو، نویز کمتری دارد.

ماشین بافندگی گیره ای

ماشین های بافندگی گیره ای، ماشین هایی هستند که روش های حمل کننده تار در آنها از طریق دهانه نخ تار در انتهای یک میله صلب یا در یک تسمه انعطاف پذیر که به صورت مثبت محرک می شوند، ثابت می گردد.
ماشین بافندگی گیره ای ممکن است جهت حمل تار در میان کل عرض فقط یک گیره عملیاتی دوطرفه با ذخیره تار پایاپای واقع شده به صورت مرکزی یا دو گیره عملیاتی در جانب های مختلف ماشین داشته باشد.
ماشین های بافندگی گیره ای در انواع زیادی ایجاد شده اند. مدل های اولیه آنها، از یک دستگاه گیره ای طویل استفاده می کنند که در راستای عرض ماشین بافندگی به حمل تار از یک جانب به جانب دیگر اقدام می کنند. نوع دیگر ماشین های بافندگی گیره ای، دو گیره دارند که هر یک بر روی جانب دیگر ماشین بافندگی قرار می گیرند. آنها ممکن است شکننده، انعطاف پذیر یا تلسکوپی باشند.
یک گیره، نصف تار را از طریق دهانه های نخ های تار به بازو بر روی جانب دیگر تغذیه می کند که در میانه ی باقی مانده مسیر به نصف دیگر تار می رسد و آن را حمل می نماید.
ماشین های بافندگی گیره ای، بسیار کارآمد هستند و و محدوده ی سرعتشان از ۲۰۰ تا ۲۶۰ پی پی ام تغییر می کند. این ماشین های بافندگی می توانند پارچه های متنوعی، همچون پارچه های چیت موصلی، پارچه های مربوط به پرده و حتی پارچه های مبل را تولید نمایند.

ماشین بافندگی جت آب

در ماشین بافندگی واترجت یا جت آب، یک واترجت در میان دهانه نخ تار همراه با نیرویی که نخ پرکننده را در جانب دیگر در نظر می گیرد، به سمت جلو هدایت می شود.
در این نوع ماشین، طول از قبل اندازه گیری شده نخ تار در میان ماشین بافندگی از طریق یک جت آب حمل می گرد. این ماشین های بافندگی، بسیار سریع هستند و سرعتشان تا ۶۰۰ پی پی ام افزایش پیدا می کند و همچنین نویز بسیار کمی دارند. آنها بر روی نخ پرکننده، کشش زیادی وارد نمی کنند.
وقتی پود بدون کشش است، به کیفیت بسیار بالایی از نخ های تار برای عملیات مؤثر مورد نیاز است. همچنین فقط نخ هایی که به راحتی قابل جذب هستند، می توانند جهت ایجاد پارچه هایی بر روی ماشین های بافندگی واترجت، مانند نخ فلامینتی آستات، نایلون، پلی استر و شیشه مورد استفاده قرار گیرند. همچنین از طریق این ماشین بافندگی می توان پارچه هایی با کیفیت بالا که دارای ظاهر و حس خوبی هستند، تولید کرد.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته شیمی نساجی وگرایشهای مرتبط با آن

ماشین های بافندگی ایرجت

ماشین بافندگی ایرجت، یک جت از هوا است که در میان دهانه نخ تار همراه با نیرویی که نخ پرکننده را در جانب دیگر در نظر می گیرد، تصویرسازی می شود، یعنی یک جت از هوا جهت پیش راندن نخ تار از طریق دهانه در سرعت های بالای ۶۰۰ پی پی ام مورد استفاده قرار می گیرد. به نخ های تار یکنواخت جهت ایجاد پارچه هایی بر روی این ماشین بافندگی نیاز است.
همچنین نخ های سنگین تر برای ماشین های بافندگی ایرجت، مناسب هستند، چون کنترل پارچه های سبک از طریق دهانه نخ تار بسیار مشکل است. همچنین نخ های بسیار سنگین نمی توانند در میان ماشین بافندگی از طریق یک جت هوا حمل شوند. با وجود این محدودیت ها، ماشین بافندگی ایرجت می تواند تنوع گسترده ای از پارچه ها را تولید نماید.

ماشین های بافندگی گرد

این ماشین های بافندگی، خصوصا برای ایجاد پارچه های لوله ای شکل نسبت به پارچه های مسطح مورد استفاده قرار می گیرند. یک دستگاه ماکو در درون ماشین باعث چرخش تار در دهانه نخ تار شکل گرفته در محدود ماشین می شود. از ماشین بافندگی گرد، اساسا برای تولید مواد پارچه های کیسه ای استفاده می شود.

ماشین بافندگی چندفازی

ماشین بافندگی چندفازی می تواند دهانه های مختلف زیادی را در فازهای مختلف شکل دهد، بنابراین قادر به الحاق تعداد زیادی از نخ های پرکننده، یکی پس از دیگری خواهد بود.

ماشین بافندگی اتوماتیک

نوعی از ماشین بافندگی اتوماتیک است که در آن ماشین بافندگی، قرقره خالی را از دهانه می گیرد و به صورت خودکار آن را با قرقره جدید در درون همان دهانه جایگزین می نماید. این تبدیل بدون متوقف کردن ماشین بافندگی انجام می گیرد. در این حالت، بافندگی به یک ماکو و یک نخ پود رنگی (به نام خشاب ماسوره ماشین بافندگی) محدود می شود. دیگر نوع را می توان برای رنگ های چهارگانه در پود مورد استفاده قرار داد.

ماشین روبان بافی

این نوع از ماشین بافندگی برای تولید پارچه های کم عرض مورد استفاده قرار می گیرد.

ماشین بافندگی سوزنی

نوعی از ماشین بافندگی بدون ماکو است که در آن تار از طریق یک منبع ساکن کشیده می شود و به درون دهانه نخ تار از طریق دوپودی توسط یک سوزن پودگذاری معرفی می گردد. تار در جهت عکس حاشیه پارچه توسط عمل کشبافی یا توسط معرفی یک رشته قفل کننده از طریق منبع جداگانه حفظ می شود.

ماشین بافندگی چرخان

این نوع از ماشین بافندگی به منظور تولید پارچه کم عرض مانند روبان ها و نخ های نواری مورد استفاده قرار می گیرد، لذا پودگذاری توسط نوع مشخصی از ماکوی کوچک که توسط یک چرخنده کنترل می شود، انجام می گیرد.

بیشتر بخوانید: رشته مهندسی نساجی و دروس تخصصی در گرایش های آن

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
امکان ها مجله اینترنتی سرگرمی متافیزیک ساخت وبلاگ صداقت موتور جستجو توسعه فردی